Απολογισμός Διοργάνωσης 2016
Ταυτότητα
Το 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» διοργανώθηκε για τέταρτη χρονιά στη Σκόπελο από τις 27 έως τις 29 Αυγούστου από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πλέγμα» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας προς τιμή του εμπνευσμένου χοροδιδάσκαλου Διαμαντή Παλαιολόγου, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Υπουργείου Πολιτισμού, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Δήμου Σκοπέλου.
Όραμα των διοργανωτών και της μεγάλης ομάδας των εθελοντών του είναι η καθιέρωση του φεστιβάλ ως μιας ανοικτής γιορτής που θα φέρνει κοντά χορευτές και συγκροτήματα από ολόκληρο τον κόσμο και η ανάδειξη της Σκοπέλου ως κέντρου λαϊκού πολιτισμού και παράδοσης.
Ο Διαμαντής Παλαιολόγος, γεννήθηκε το 1948 και μεγάλωσε στο Παλιό Κλήμα Σκοπέλου. Υπήρξε ταλαντούχος χοροδιδάσκαλος, μαθητής της Δόρας Στράτου, και «ψυχή» του χορευτικού συγκροτήματος της Γλώσσας Σκοπέλου, το οποίο διακρίθηκε επανειλημμένα πανελληνίως. Διακρίθηκε για την ανιδιοτέλειά του υποστήριζε με πάθος ό,τι θεωρούσε καλύτερο για το νησί του. Δεν σταμάτησε ποτέ να αγαπά και να ερευνά τον πλούτο των ελληνικών παραδοσιακών χορών εμπλουτίζοντας τις γνώσεις με σεμινάρια χορού, συνέδρια Διεθνών Οργανώσεων Χοροδιδασκαλίας κ.λ.π. Πολλές γενιές αγάπησαν τους παραδοσιακούς χορούς λόγω του Μάντου και της συζύγου του Χριστίνας.
Συμμετοχή
Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 17 συγκροτημάτων και περισσότερων από 550 χορευτών από διάφορες γωνιές της χώρας μας, την Κύπρο και την Ουκρανία.
Το τριήμερο πρόγραμμα του φεστιβάλ παρακολούθησαν με ελεύθερη είσοδο περισσότεροι από 7.000 θεατές, ενώ για τη διοργάνωσή του εργάσθηκαν 70 εθελοντές, αριθμός αυξημένος από την περασμένη χρονιά.
Στους εθελοντές συγκαταλέγονταν φοιτητές, σπουδαστές αλλά και μαθητές λυκείου και γυμνασίου, οι οποίοι μυήθηκαν από μικρή ηλικία στην έννοια της προσφοράς και της συμμετοχικότητας.
Χορηγοί
To 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» πραγματοποιήθηκε με χορηγούς την Εθνική Τράπεζα, την Hellenic Seaways, την ANES, την ΕΨΑ, τη Θεσσαλική Ζυθοποιία, τα Spyrou Hotels, τα Go Greek, την Copelouzos Group, το It’s all Greek On Me, τα Zeus + Δione, τα Ancient Greek Sandals και την Οινοποιεία Αποστολάκης.
Χορηγοί επικοινωνίας ήταν η ΕΡΤ Βόλου, η εφημερίδα Ταχυδρόμος, το Metropolis Press, το All about Festivals και το site Τόποι και Τρόποι. Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου και του Συλλόγου Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Σκοπέλου.
Ο Δήμος Σκοπέλου ενίσχυσε σημαντικά το Φεστιβάλ, διατηρώντας την άψογη συνεργασία των προηγούμενων ετών. Το Φεστιβάλ στήριξαν επίσης το ξενοδοχείο Prince Stafylos, το Skopelos Cycling και το κατάστημα επίπλων Χιώτης.
Πρόγραμμα
Η Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μαρίνα Χρυσοβελώνη μετέφερε τους χαιρετισμούς και τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κηρύσσοντας την έναρξη του Φεστιβάλ. Η κυρία Χρυσοβελώνη εξήρε την επιτυχία του Φεστιβάλ ενώ τόνισε την σημασία αυτής της διοργάνωσης για την διαφήμιση και την προβολή του νησιού της Σκοπέλου. Χαρακτηριστικά δήλωσε «Τέτοιου είδους ενέργειες βοηθούν σημαντικά στην τουριστική (και όχι μόνο) ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να εξάρω και να συγχαρώ την μη κερδοσκοπική εταιρία «Πλέγμα» και την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την διοργάνωση και την ποιότητα του φεστιβάλ, καθώς και τον Δήμο Σκοπέλου, το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και την ελληνική επιτροπή της UNESCO που έθεσαν υπό την αιγίδα τους το φεστιβάλ και εξασφάλισαν την πραγματοποίησή του».
Ο Δήμαρχος Σκοπέλου κύριος Χρήστος Βασιλούδης χαιρέτισε το Φεστιβάλ σημειώνοντας τη στήριξη του Δήμου Σκοπέλου σε μια διοργάνωση που έχει πλέον προσλάβει διεθνή χαρακτήρα και αναγνώριση.
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», κύριος Μιχάλης Χρηστάκης, σε επιστολή προς τον Δήμαρχο Σκοπέλου, συνεχάρη τον Δήμο και την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Πλέγμα για την διοργάνωση του 4ου Φεστιβάλ.
Η πρώτη μέρα παραστάσεων ολοκληρώθηκε με το Χορευτικό Συγκρότημα Σκοπέλου «Διαμαντής Παλαιολόγος», τον Χορευτικό Όμιλο Κόνιτσας, τον Πολιτιστικό Χορευτικό Όμιλο Κεντρου Νεότητας Αγρού Κύπρου, το Χορευτικό ΚΕΠΑΠ Χορτιάτη, τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Σκοπέλου και το Εργαστήρι Λαογραφίας και Παραδοσιακού Χορού «ΟΡΜΟΣ» Καστοριάς.
Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με θεματικό πάρτι υποδοχής των χορευτών από τους εθελοντές και τους μαθητές του Λυκείου, στο μπαρ BARDON, το οποίο σημείωσε για ακόμα μια χρονιά μεγάλη επιτυχία και κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Την Κυριακή 28 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε ομαδικό παιχνίδι Dancefestival Quiz κάτω από ένα πλάτανο της Σκοπέλου, ένα πρωτότυπο παιχνίδι με ερωτήσεις λαογραφίας και παράδοσης, που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2016 από την μη κερδοσκοπική εταιρεία Πλέγμα. Την επιμέλεια του παιχνιδιού επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός και χοροδιδάσκαλος Ναυσικά Παλαιολόγου και σημαντική ομάδα μουσικών, χοροδιδασκάλων και μουσικολόγων. Ακολούθησε σεμινάριο κρητικών χορών με τον καταξιωμένο χοροδιδάσκαλο Γιάννη Μεγαλακάκη στον κινηματογράφο Ορφέα και το “Say Opa!“ μαθήματα ελληνικών χορών για του ξένους επισκέπτες του νησιού στα γραφεία του Φεστιβάλ.
Στη δεύτερη μέρα παραστάσεων συμμετείχαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γουμένισσας «Οι Παίονες», ο Εκπολιτιστικός Επιμορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Βαθέως Αυλίδας, ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος «Οδυσσέας Ανδρούτσος», η Χορευτική Ομάδα Θεραπνών, η Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας και ο Ποντιακός Σύλλογος Κορινού «Εύξεινος Πόντος».
Την τρίτη και τελευταία μέρα του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε εκδρομή και ξενάγηση στη Γλώσσα και το Λουτράκι, όπου πραγματοποιήθηκε ημερίδα για τη Σκοπελίτικη Φορεσιά από τον Χρήστο Παλαιολόγο και την Ουρανία Ορφανού βασισμένη στην έρευνα της κας. Μαρίκας Δελήτσικου καθώς και ανοιχτή πρόβα Ουκρανικών Χορών στο καφέ Π’θαράκια. Ακολούθησε beach party στην παραλία Καστάνι, διατηρώντας το κέφι σε υψηλά επίπεδα.
Στην καταληκτική παράσταση του Φεστιβάλ έδωσαν το χορευτικό «παρών» ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αγίου Μηνά» Κερατσινίου, η Χορευτική Ομάδα Ενηλίκων Καπανδριτίου Δήμου Ωρωπού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθαγορείου «Ο Λυκούργος», ο Χορευτικός Όμιλος Τρίπολης και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, παράρτημα Οδησσού Ουκρανίας .
Μετά το πέρας της απονομής αναμνηστικών προς τα συμμετέχοντα χορευτικά συγκροτήματα ακολούθησε χορευτικό δρώμενο ουκρανικών χορών αλλά και παραδοσιακό ελληνικό γλέντι με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκόμενων. Το γλέντι κράτησε μέχρι της πρωινές ώρες ενώ οι γεύσεις ήταν παραδοσιακές της περιοχής αφού το catering προσέφερε στους παρευρισκόμενους χοιρινό με δαμάσκηνο.
Ανάπτυξη δημιουργικής βιομηχανίας – ενίσχυση της απασχόλησης
Η νέα αγγειοπλάστης Μάγδα Ρόδιου φιλοτέχνησε το αναμνηστικό του φεστιβάλ, ενώ η γραφιστική ομάδα Designature Community σχεδίασε το λογότυπο και το προωθητικό υλικό του. Στο φεστιβάλ απασχολήθηκαν επίσης εφτά επαγγελματίες μουσικοί, ένας φωτογράφος, ένας εικονολήπτης, ένας σκηνοθέτης, τρεις ηχολήπτες και δύο διοικητικοί υπάλληλοι.
Ενίσχυση κινηματογραφικής παραγωγής
Ο σκηνοθέτης Μιχάλης Γιγιντής πραγματοποίησε στη διάρκεια του Φεστιβάλ γυρίσματα για ντοκιμαντέρ – αφιέρωμα στη διοργάνωση του 4ου Φεστιβάλ, παραγωγής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Πλέγμα.
Ο Μιχάλης Γιγιντής μαζί με τον Νικόλα Μακρή είχαν γυρίσει την μικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας τους με τίτλο: «Skopelos Dance Festival: we are waiting for you», η οποία έχει συγκεντρώσει 33.307 προβολές στο YouTube, όπου κατέγραψαν την προετοιμασία των ανθρώπων του νησιού με αφορμή την τρίτη διοργάνωση του φεστιβάλ.
Συνεργασίες με ακαδημαϊκά ιδρύματα
Το φεστιβάλ αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας του Παντείου πανεπιστημίου, ενώ στο πλαίσιο της τρίτης διοργάνωσής του έκαναν πρακτική άσκηση φοιτητές του Μεταπτυχιακού προγράμματος Πολιτιστικής Διαχείρισης του Universidad Complutense de Madrid της Ισπανίας.
Προώθηση τουριστικής βιομηχανίας
Το φεστιβάλ επιμηκύνει της τουριστική περίοδο της Σκοπέλου. Φέτος, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ σημειώθηκε πληρότητα στα καταλύματα 99%. Αναγνωρίζοντας τα οφέλη που απορρέουν για τον τουρισμό της Σκοπέλου από τη διοργάνωση του φεστιβάλ, ο Δήμος Σκοπέλου και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Σκοπέλου παραχώρησε την έδρα του για την λειτουργία του γραφείου του φεστιβάλ.
Προώθηση ελληνικών προϊόντων
Στο χώρο του Φεστιβάλ λειτούργησε κυλικείο και πωλητήριο με σκοπελίτικα μαχαίρια, Βαλσαμέλαιο Hippocrates Medice καθώς και ελληνικά προϊόντα αναψυκτηρίου σε μια προσπάθεια προώθησης των ελληνικών επώνυμων προϊόντων και τη συνεργασία με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ευρύτερα.
Στο πωλητήριο του Φεστιβάλ διατέθηκε το πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι DancefestivaGR Quiz, το οποίο περιλαμβάνει ερωτήσεις για την λαογραφία και την ελληνική παράδοση, ενώ έχει σχεδιαστεί εξ’ ολοκλήρου από την ομάδα της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Πλέγμα στο πλαίσιο της διάδοσης της ελληνικής κουλτούρας και παράδοσης.
Προβολή
Το φεστιβάλ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, ενώ υπήρξε σημαντική δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Αφιέρωμα στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα
Αφιέρωμα στην Athens Voice
Αφιέρωμα στην Καθημερινή
Αφιέρωμα στον Ταχυδρόμο
33.307 προβολές στο YouTube του «Skopelos Dance Festival: we are waiting for you»
Συστηματική παρουσία στα social media (ομάδα στο Facebook: Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» με 3.860 μέλη, σελίδα στο Facebook: Dancefestival Skopelos με 1.023 like, twitter: dancefestivalGR)
Εκτενείς αναφορές και παρουσιάσεις σε ενημερωτικά πόρταλ, site και blog (π.χ. ert.gr , citybranding.gr , localit.gr , thebest.gr, allaboutfestivals.gr , thessalianews.gr , e-thessalia.gr , dancepress.gr , makthes.gr , independent.gr .