top of page

ΣΚΟΠΕΛΟΣ

εκεί που το μπλέ συναντάει το πράσινο

Η Σκόπελος είναι το νησί με το περισσότερο πράσινο στην Ελλάδα, αφού το 67% της έκτασης του νησιού καλύπτεται από παρθένο πευκόδασος. Εδώ, το πράσινο των πεύκων και των πυκνών δασών συναντάει το μπλε της θάλασσας και του ουρανού δημιουργώντας μια εικόνα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν επισκέπτη ασυγκίνητο.

Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, Σκόπελος
Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, Σκόπελος

Η Σκόπελος έχει τρείς πανέμορφους οικισμούς.  Τη χώρα της Σκοπέλου που το 1978 χαρακτηρίστηκε με προεδρικό διάταγμα ως παραδοσιακός οικισμός κυρίως λόγω της αρχιτεκτονικής του, τη Γλώσσα που η θέα από τα γραφικά στενά της, θα σας κάνει να αναθεωρήσετε που έχετε δει το καλύτερο ηλιοβασίλεμα της ζωής σας και το Νέο Κλήμα που το δάσος συναντά μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού.  Το Νέο Κλήμα χτίστηκε το 1965 για τα μεταστεγάσει τους κατοίκους του Παλαιού Κλήματος, οι οποίοι εγκατέλειψαν το χωριό λόγω της καταστροφής που είχαν προκαλέσει οι σεισμοί.   Σήμερα το Παλαιό Κλήμα κατοικείται από ξένους κυρίως, οι οποίοι αγόρασαν τα σπίτια και είναι ένα ζωντανό μουσείο αφού έχει μείνει αλώβητο στο πέρασμα του χρόνου.

Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, Σκόπελος

Η περιήγηση στο νησί της Σκοπέλου είναι γιορτή για τον επισκέπτη και προορισμός για όποιον γυρεύει την ομορφιά και παράδοση. Οι θρύλοι, οι μύθοι και οι παραδόσεις προσδίδουν στον επισκέπτη μια μυστηριακή διάσταση.  

 

Ο Πεπάρηθος, ο γιος της Αριάδνης και του Διονύσου, εγγονός του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα, έδωσε το όνομά του στο νησί.  Ο αδελφός του, Στάφυλος, κατοίκησε στα χρόνια της μινωικής θαλασσοκρατορίας πρώτος το νησί .  Ο Διόνυσος, όπως είναι φυσικό κυριάρχησε στον πολιτισμό της Σκοπέλου. Ακόμα και σήμερα θρυλείται ότι για την οικοδόμηση των σπιτιών και των εκκλησιών χρησιμοποιήθηκε Πεπαρήθιος Οίνος. 

 

Τα τοπωνύμια του νησιού μαρτυρούν την ιστορία τους:  ο Αγνώντας, προς τιμή του ομώνυμου ολυμπιονίκη και το Δρακοντόσχισμα στο οποίο ο προστάτης Άγιος του νησιού, Άγιος Ρηγίνος σκότωσε τον δράκο που για τετρακόσια χρόνια δυνάστευε το νησί.

 

 

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Χώρα της Σκοπέλου, όπου κανείς μπορεί να επισκεφθεί τον παραδοσιακό χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο οικισμό της Χώρας με τις πολυάριθμες εκκλησίες του και τα πεντακάθαρα γραφικά σοκάκια, το Ενετικό Κάστρο των Γκύζη, την παλιά Επισκοπή,  το Λαογραφικό Μουσείο, το Αρχαίο Ασκληπιείο στη θέση Αμπελική, αλλά και το σπίτι του λογοτέχνη Παύλου Νιρβάνα.  Επίσης μερικά από τα πολυάριθμα μοναστήρια όπως η  Ευαγγελίστρια, ο Σωτήρας, η μονή του Προδρόμου, ο Άγιος Ταξιάρχης στο Βάτο και η Αγία Βαρβάρα.

 

Ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί η επίσκεψη στα εργαστήρια των  παραδοσιακών καλλιτεχνών του νησιού, οι οποίοι δουλεύουν εδώ και χρόνια τον πηλό, το ξύλο, το γυαλί, το μέταλλο. Γεύσεις όπως η παραδοσιακή Σκοπελίτικη τυρόπιτα στους παραδοσιακούς φούρνους του νησιού είναι γεύσεις μοναδικές.

 

Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, Σκόπελος

Εκτός όμως από την Χώρα της Σκοπέλου, αξίζει να  επισκεφτεί κανείς και τους  υπόλοιπους γραφικούς  οικισμούς του νησιού  τη  Γλώσσα, το παλιό Κλήμα και το Έλιος.

 

Πηγή:  www.skopelosweb.gr

bottom of page